20090217

Rendam Asam Teluq

Rendam Asam Teluq

Malam semalam; isteriku telah memasak masakan kegemaran tradisi keturunanku iaitu Rendam Asam Teluq. Makanan tersebut adalah makanan tradisi keluargaku menjadi amalan sarapan pagi sejak dari nenek moyangku. Nenek moyangku adalah golongan pesawah yang mengusahakan bendang padi di kampung halamanku Permatang Bogak dan kampung berhampiran Permatang Sintok. Mereka memerlukan tenaga yang banyak di pagi hari untuk mengusahakan bendang dengan menyediakan juadah pagi nasi berlauk rendam asam teluq ataupun gulai ikan.
Last night, my wife has cooked my favourite traditional family food called Rendam Asam Teluq - Egg Soked in Tamarind Juice. The food is traditional breakfast heritage from my forefather. My forefathers were a people whose working in a padi field. They required enough energy in the morning by preparing breakfast rice with this favourite gravy.
Resipi mudah sahaja : Telur digoreng terlebih dahulu. Masukan hirisan bawang besar, halia, cili serta air kuah yang direbus bersama air asam sehingga mendidih. Inilah masakan yang aku kerap masak ketika aku belajar di England selama 5 tahun.
The recipe is very simple : Fry the egg in the pan. Put pieces of onion, ginger, cilies tamarind juice, boil together until it was boiled and cooked. This gravy has become my regular dish during my 5 years study in England.
Mudah, murah, simple, dan enak
Simple, Cheap and delicious. Let try
Selamat mencuba
Khadam fiddin

No comments: